Natáčení na filmový formát super8

Natáčení na filmový formát super8

Kde sehnat kameru?

Super8 kamery se již bohužel moc nevyrábějí (jediná firma která obnovila výrobu je Kodak), takže buď budete muset prohrabat krabice ve sklepích a na půdách, nebo zavítáte na nějaký internetový bazar, kde jich je nespočet. Nedoporučuji kupovat drahé kamery, protože přeci jen je to starý kus techniky a funkčnost není zaručena. Ideální cena kamer je od 300 do 500 Kč. Není úplně možné, aby se pokazilo cokoliv kromě motoru, expozimetru a objektivu, takže když si prohlédnete fotky a uvidíte že objektiv je v pořádku a v popisku je napsané „když zmáčknu spoušť, tak se to točí“, tak by to mělo být funkční.
analogová kamera

Kde sehnat film?

Super8 filmů se prodávají tři druhy. Dva spíše východoevropské a jeden spíše západoevropský a americký. Nejrozšířenější je ten západní, což je film v kazetě, manipulace s ním je jednoduchá, osvětlení filmu moc nehrozí a dá se dobře sehnat jak v černobílé, tak v barevné variantě, bohužel v našich luzích a hájích se shání poměrně těžce, a ještě hůře se hledá fotolab, kde by vám ho vyvolali. U nás jsou nejrozšířenější ty dva východoevropské formáty, což jsou double-8 a double-super8, to jsou vlastně 16mm filmy, které mají perforaci po obou stranách, dají se do kamery, natočí se jedna polovina (8mm), poté se film otočí, natočí se druhá polovina a následně se po vyvolání rozřízne v půlce a máte vlastně dva filmy. Tento formát, byť je výhodný ekonomicky (prakticky dva filmy za cenu jednoho), má ale dvě nevýhody: 1) hrozí osvícení filmu během otáčení; 2) nedá se příliš sehnat v barevné verzi.
projektor filmů

Jak natáčet?

Natáčení je vlastně jednoduché (obzvláště pokud vaše kamera disponuje expozimetrem). Otevřete dvířka u kamery, pokud máte americký typ, tak tam dáte kazetu s filmem, natočíte, vyndáte a necháte vyvolat, pokud ale máte východoevropskou kameru, tak musíte otevřít krabičku s filmem (naštěstí je ve světlotěsné cívce, takže osvícení hrozí jenom u části, kterou navíjíte do kamery, nebo která se vám omylem odmotá), nasedáte na místo vyznačené v kameře, protáhnete film podle nákresů v „komoře“ kamery a nasadíte na druhou cívku, následně zmáčknete spoušť pro kontrolu, jestli je film zaveden správně a poté zavřete dvířka a točíte, takhle natočíte asi 2 minuty a následně musíte kameru znovu otevřít, vyndat obě cívky a prohodit je, poté natočíte další dvě minuty, film vyndáte, dáte zpět do krabičky a necháte vyvolat.

Kde vyvolat?

V ČR existují již jen dva fotolaby, které tento typ filmů vyvolávají, oba jsou v Praze. Několik jich je ale v Rakousku, Polsku a Německu, takže doporučuji také poslat film tam, jelikož tam vyvolávají více typů filmů. Následně si film můžete promítnout nebo nechat zdigitalizovat a pustit na televizi a užít si kouzlo filmu.

Písek je důležitý Věci, které zbytečně draze kupujeme